Vårres arrangerte 14.06.2024 det første digitale miniseminaret på vegne av de Regionale brukerstyrte sentrene (RBS). Dette er det første i en rekke miniseminarer, og vil bli arrangert på omgang mellom RBSene.

Temaet for seminaret – barn og unges psykiske helse – ble belyst gjennom innledninger og en politisk debatt.

Daglig leder i Vårres ønsket velkommen og viste til Folkehelserapporten som ble publisert i mars i år og det utfordringsbildet den gir på området. Samarbeid og samhandling på og mellom de ulike aktørene og nivåene og hvordan dette kan foregå ble også stilt som en utfordring til den politiske debatten.

Hovedinnleder var Margrethe Taule ved Statsforvalteren i Trøndelag. Hun orienterte om funn i Folkehelserapporten og gikk deretter over til innholdet i Nasjonal veileder psykisk helsearbeid barn og unge og opptrappingsplanen for psykisk helse 2023 -2033. I sitt foredrag la hun stor vekt på verdien av medvirkning og tverrsektorielt samarbeid. Helhet, samordning, medvirkning og samarbeid oppsummerer mye av innholdet. At tilbudet i psykisk helsetjeneste for barn og unge må være på lavterskel nivå ble også presisert. Hun avsluttet sitt foredrag med å vise til verktøy som kan være hjelpemidler for å få fram barnas stemmer og til en tilskuddsordning gjennom Helsedirektoratet som administreres av Statsforvalterne.

Til den etterfølgende debatten hadde vi fått på plass tre sentrale politikere innenfor temaet og styreleder for Vårres, Mona Breding Lersveen, som representant for frivilligheten. Karianne Kroglund Monstad ledet oss gjennom debatten på mesterlig vis, og fikk gjennom sine spørsmål fram gode svar fra debattantene.

Even Røed (AP) var opptatt av kommunale lavterskeltilbud.
Han presiserte også at ordene vi bruker for å beskrive alminnelige sinnstilstander har endret seg. Der tidligere generasjoner var redde eller lei seg, brukes nå ord som angst og depresjon i ulike varianter. Dette gjør noe med forståelsen av psykiske utfordringer og er med på å sykeliggjøre normale livsutfordringer. Han var også opptatt av at ikke alle utfordringer har behov for utredning av spesialister, men at tiltak og innsats på lavere nivå kan forebygge og også løse noen av disse. Lærere skal være lærere og ikke helsepersonell. Even minnet også på at skolen allerede gjør mye riktig og at det er viktig å framsnakke det som er bra i stedet for ensidig kritisere det som er dårlig.

Lill Harriet Sandaune (FRP) var opptatt av tverrfaglighet i skolen. Å få inn andre yrkesgrupper som miljøarbeidere og vernepleiere. Finansiering av skole, frivillig og ideell sektor var også viktig for å få til samarbeid og satsing på tiltak som fungerer. Hun presiserte også viktigheten av å fortsette det som fungerer i stedet for sporadiske innsatser som forsvinner. Langsiktighet kan være et stikkord. Hun var også innom den lange ventetiden det er i BUP og hvilke konsekvenser dette kan ha for arbeidet i skolen. Både Lill Harriet og Siv var opptatt av «praksissjokket» som møter nyutdannede lærere i skolen.

Siv Furunes (SV) ønsker BUP tettere på skolen. Hun var også spesielt opptatt av at lærerstudiet må styrke kunnskapen om de utfordringene som møter lærerne i hverdagen. Hun mener også at taushetsplikten, slik den praktiseres, er utfordrende i skolens arbeid. Siv var også opptatt av det viktige arbeidet som gjøres av frivillige aktører og fremhevet den innsatsen som gjøres gjennom kurstilbudet Vårres har overfor skolen. Dette ble også fulgt opp av Lill Harriet.

Mona Breding Lersveen (Vårres) var opptatt av de store geografiske ulikhetene i lærerutdanningen. Noen utdanningssteder er flinke til å ta inn kunnskap om psykisk helse og nevroutviklings forstyrrelser mens andre har svært lite på området. Hun var også opptatt av at kommunene prioriterer bort ikke lovpålagte oppgaver. Mona presiserte at det må være behovet som bestemmer prioriteringen og at dette må vises gjennom finansiering. Fine ord på papiret må over til handling – slik at en også kommer i posisjon til forebygging.

Alle paneldetakerne var enige om viktigheten av frivillig og ideell sektor og at det må være tilskuddsordninger som finansierer denne innsatsen.

Dersom noen ønsker presentasjonen til Margrethe Taule fra statsforvalteren er det bare å ta kontakt med Mona på epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Joomla Social by OrdaSoft!
 

Vårres bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen og samle inn informasjon om bruksmønstre. Vi bruker også denne informasjonen til analyseformål. Noen av disse er informasjonskapsler fra tredjepart.